Falenderimi ministror 2 dhe trasparenca.

Çudia ndodhi: Ministria e Kulturës, në personin e Drejtoreshës së Kabinetit znj. Lauresha Basha, iu përgjigj e mail-it të djeshëm dhe informacioneve të kërkuara prej meje. Po rradhis më poshtë shkëmbimin e djeshëm.

I nderuar Zoti Kodra,

Ju faleminderit për emailin e dërguar lidhur me konkurimin për pozicionin e Drejtorit të Teatrit Kombëtar. Më poshtë do të gjeni përgjigjen lidhur me problematikën e ngritur:

          Anëtaret e Komisionit janë përzgjedhur nga rradhët e drejtuesve të lartë dhe të mesëm  të Administratës së  Ministrisë se Kulturës, në përputhje me parashikimet ligjore të vendimeve kolegjiale.

          Lidhur me platformën që ju keni prezantuar, jeni i lirë te vini dhe të konsultoni dosjen tuaj për të parë komentet që ka bërë komisioni .Në këtë rast do te shihni dhe emrat e pjestarëve të komisionit

          Platformat e tre personave të seleksionuar si dhe dosja juaj personale do t’ju  vihen ne dispozicion për tu konsultuar në ambientet e Ministrisë se Kulturës duke filluar nga data 14 janar 2014, kjo në bazë të të drejtës tuaj për t’u njohur me aktet administrative të parashikuara nga Kodi I Procedurës Administrative

Ju falenderoj për mirekuptimin

Sinqerisht

Lauresha Basha

Drejtor Kabineti

Ministria e Kultures

 Rr. Kavajes  Nr 1., 1003 Tiranë, Shqipëri

Tel : +355 4 22 30 019

 

Shume faleminderit znj. Basha, mbi te gjitha per pergjigjen e menjehershme.

Vetem nje gje te fundit:
nuk me thate diten dhe vendin per t’me mundesuar pranine gjate paraqitjes se tre kandidateve per mbrojtjen e platformave te tyre. Duke qene se eshte konkurs publik, do te isha shume i interesuar te degjoja mbrojtjen e platformave te tyre prej kandidateve.

Edhe nje here, faleminderit dhe pune te mbare.

Me respekt

 

Zoti Kodra, ne proceduren e perzgjedhjes se Drejtorit te Teatrit Kombetar nuk eshte parashikuar nje séance degjimore publike per kandidatet e perzgjedhur por sic jua permenda programet e tyre mund ti konsultoni prane Ministrise se Kultures duke filluar nga data 14 janar.

Ju falenderoj dhe njehere

Sinqerisht

Ok, kuptova. Por, gjithsesi, seanca degjimore do te eleminonte thashethemet per nje perzgjedhje te dyshimte dhe te mbeshtjelle ne obskurantizem.  Personalisht kisha ndermend te vija dhe te regjistroja mbrojtjen e platformave te tyre duke qene se nuk jam mirebesues a priori. Do te ishte shmangur mundesia qe ndonjeri te recitonte ndonje platforme te kopjuar dhe do te kursehej kohe ne reformat e TK te kerkuara prej Ministrise.

Respektet e mia.

 

Nga ky shkëmbim i papritur me znj. Basha duhen specifikuar disa gjëra:

1 – Ministria e Kulturës është më e hapur se ç’pritej kundrejt publikut;

2 – Ministria e Kulturës nuk kupton, ose bën sikur nuk e kupton, që kundrejt publikut nuk është e mjaftueshme kjo gjysëm hapje;

3 – Hapja e platformave pas vendimit është një humbje kohe, sepse Ministria mund edhe të ketë gabuar (shpresoj të mos e imagjinojnë veten si të pagabueshëm) në gjykimin e përzgjedhjes, kështuqë është mirë – për të kursyer jo vetëm kohë, por edhe para – që platformat të hapen përpara përzgjedhjes.

Për ta mbyllur, nga shkëmbimi i e mail-eve me Drejtoreshën e Kabinetit kuptova diçka që – për injorancën time – nuk dija: praktikisht përzgjedhja bëhet nga njerëz të Ministrisë (Anëtaret e Komisionit janë përzgjedhur nga rradhët e drejtuesve të lartë dhe të mesëm  të Administratës së  Ministrisë se Kulturës, në përputhje me parashikimet ligjore të vendimeve kolegjiale).

Dyshimi besoj se është mëse i legjitimuar.

Së pari, kam dyshime mbi pavarësinë e vendimarrjes së anëtarëve të komisionit.

Së dyti, do të kontrolloj personalisht curriculum-et e tyre (sa prej tyre njohin teatrin? nga pikëpamja artistike dhe menaxheriale).

Së treti, do të kontrolloj dhe verifikoj bibliografinë në bazë të së cilës këta drejtues të lartë dhe të mesëm të Administratës së Ministrisë së Kulturës kanë vendosur për të përzgjedhur njërin kandidat në vend të një tjetri.

Thjeshtë për trasparencë.