Çёshtja ime (personale?) dhe korrektёsia masmediatike e politikishtes. (Romeo Kodra)

Dje operatorёt kulturor dhe artistёt e “kafeneve dhe facebook-ut” u mblodhёn pёr tё diskutuar mbi veprimtaritё qё do tё ndёrmerren pas injorimit tёrёsor qё po u bёjnё drejtuesit e institucioneve publike tё artit dhe kulturёs shqiptare disa parashtrimeve tё tyre tё renditura nё disa pika, tё cilat nuk janё gjё tjetёr veçse detyrime ligjore qё institucionet – Galeria Kombёtare e Arteve dhe Ministria e Kulturёs nё kёtё rast – duhet t’u mundёsojё pёr tё shprehur dhe ekspozuar punёt artistike tё realizuara gjatё njё viti kalendarik.

Midis firmatarёve tё kёrkesave tё parashtruara nё “pikat e famshme”, kishte nga ata tё cilёt e shohin me skepticizёm vendimin pёr tё kёrkuar zyrtarisht shkarkimin e pёrgjegjёsit/ses pёr mosplotёsimin e kёtyre pikave. Ky shkrim u drejtohet ekskluzivisht kёtyre skeptikёve.

Pikёsёpari doja tё evidentoja dakortёsinё time nё lidhje me kёrkimin e njё takimi Kryeministrit, Ministres sё Kulturёs dhe Drejtorit tё Galerisё Kombёtare tё Arteve pёr tё diskutuar mbi mosrealizimin e atyre qё quajtёm detyrime ligjore qё institucioni mё i lartё kombёtar pёr artin pamor duhet t’i garantojё kontekstit dhe artistёve aktivё nё tё. Personalisht, duke njohur deri diku personazhet, synimet dhe aftёsitё e tyre profesionale, mё duket njё tejzgjatje dhe humbje kohe. Por, duke qenё se mё intereson mbi tё gjitha krijimi i njё mase kritike solide nё komunitetin e artistёve dhe operatorёve kulturor, nuk mё bёhet vonё tё shkel edhe mbi kapacitetin tim intelektiv … pas prezencave menderosёse masmediatike, nuk besoj se do ul mёtej gradёn e respektit ndaj inteligjencёs dhe vetes sime. Pra, grupi mbi tё gjitha!

Sё shpejti, siç u tha dje, do tё pёrmbledhim njё dokument/kёrkesё zyrtare drejtuar institucioneve tё lartpёrmendura duke u kёrkuar njё takim tё pёrbashkёt publik – brenda muajit shkurt – nё tё cilin do kёrkojmё qё tё dalё dikush prej drejtuesve tё institucioneve e tё mbajё pёrgjegjёsitё pёr atё qё (nuk) ёshtё bёrё, demonstrimin e transparencёs qё kanё pёrdorur nё kёtё (mos)bёrje, si dhe justifikimin nё ligj, rregullore institucionale dhe platforma menaxheriale tё (mos)bёrjes. Kёshtu do tё shohim, sёbashku me skeptikёt, se kё paguajmё me taksat tona pёr “nxitjen e zhvillimin e artit, si krijimtari shpirtërore”, siç garanton ligji artistёt dhe taksapaguesit shqiptarё.

Kjo, pёrsa i pёrket konsolidimit tё masёs kritike dhe identitetit tё komunitetit.

Por, doja tё evidentoja edhe njё shqetёsim timin mbi vetndёrgjegjёsimin e kёsaj mase kritike. Masё kritike nuk do tё thotё njё masё, kolektiv, grup, komunitet qё kritikon a priori gjithçka, por njё amalgamё njerёzish qё janё tё vetdijshёm pёr rolin e tyre nё njё komunitet mё tё gjerё, siç ёshtё nё rastin tonё shoqёria shqiptare. Tё formosh njё masё kritike tё ndёrgjegjshme do tё thotё tё krijosh njё identitet dhe njё dinjitet tё pёrbashkёt. Ky identitet dhe dinjitet po formohet falё njё shqetёsimi tё pёrbashkёt qё kishte majёn e ajsbergut tek eleminimi nga kalendari vjetor i aktiviteteve tё GKA, por qё nuk ezaurohet nё tё. Nёse duam ta hapim plagёn deri nё fund, tё çrrёnjosim gangrenёn nga kjo lopё e mjelshme politikisht qё janё bёrё GKA dhe Ministria e Kulturёs, duhet tё jemi mё pragmatik dhe tё fokusuar.

Pёr tё mbajtur fokusin duhet purifikuar mjedisi nga disa sirena tё dala prej kabineteve ministrore pёr tё cilat Romeo Kodra paska njё “çёshtje personale me ministren Kumbaro”. Herёn e parё qё e dёgjova prej njё personi ballё pёr ballё ishte nё Top Show, prej njё gazetareje qё “parashikonte” qё edhe “do tё nxehesha” nё atё rast. Çudia ёshtё qё kёto sirena tё korrektёsisё fiktive politiko-masmediatike i dёgjoj edhe brenda atyre pak njerёzve qё marrin mundin dhe vijnё tё qajnё bashkё tё njёjtin hall.

Shumёkujt mund t’i jetё topitur mendja prej teletrumpiksjes dhe nё papagallizim e sipёr tё ripёrsёrisё njё ofendim personal karshi meje duke cituar sirenat. Sepse ёshtё ofendim tё thuhet qё kam njё “çёshtje personale” pa ditur se çdo tё thotё pёr mua “personale”, dhe mbi tё gjithё se çfarё perkursi mё ёshtё dashur tё bёj pёr tё arritur nё kёtё pikё tё “çёshtjes personale”.

Po mundohem tё rifreskoj pak nga topitja viktimat e sirenave.

Po! Kam njё çёshtje personale. E kam me sistemin kafshёror shqiptar qё u shitet taksapaguesve pёr sistem artistiko-kulturor. Kjo çёshtje personale konsiston nё kёrkimin e transparencёs prej institucioneve publike tё cilat nё Shqipёri janё ekskluzivisht tё trajtuara si private. Kёtё transparencё e kam kёrkuar qё mё 20/12/2013, kur vendosa tё marr pjesё nё njё konkurs publik pёr postin e Drejtorit tё Teatrit Kombёtar, datё nё tё cilёn ёshtё publikuar nё Gazetёn Shqiptare (Milosao) njё artikull mbi transparencёn nё teatёr sёbashku me vendimin tim pёr tё bёrё publike on line platformёn me tё cilёn konkurroja menjёherё pas mbylljes sё thirrjes sё Ministrisё sё Kulturёs. Pёr kёtё mjafton tё klikohet nё google “platformё menaxheriale” dhe tё konsultohet rezultati i kёrkimit. Nuk do i dalё askujt ndonjё platformё e publikuar prej institucioneve publike kulturore qё mbahen me taksat e tё gjithёve dhe qё kanё me detyrim ligjor ta bёjnё njё gjё tё tillё, aq mё pak prej Ministrisё sё Kulturёs apo ministres Kumbaro; por do i dalё e imja, “personale” deri nё atё pikё sa mund ta shohin tё gjithё, publikisht dhe personalisht, sot e kёsaj dite. [Mbi historinё e konkursit – qё vazhdon – pёr postin e drejtorit tё TK, kush do mund tё gjej material informativ mjaftueshёm nё kёtё blog, mund tё shohё gjithashtu edhe kuptimin e fjalёs “publike” nё MK]

Po! Kam njё çёshtje personale. Por nuk e kam me ministren Kumbaro, sё cilёs i njoh si kompetencё institucionale vetёm krehjen e kokёs, sё taksave publike, bishtit kryeministror dhe prostituimin e idesё sё artit dhe kulturёs pёr “pesё pare spec” nёpёr vilat apo Bunk’Artet e Enverit. Ministres nё kёtё pikё tё karrierёs sё saj (pseudo)politike ndoshta do t’i pёlqente ta kisha personalisht me tё, duke qenw se nxjerr kёto zёra, por ç’t’i bёj qё s’kam ambicje aq tё vogla pёr t’u marrё vetёm me njё Kumbaro tё çfardoshme. Unё kam njё çёshtje personale, dhe e kam kundёr njё sistemi mafjoz qё ka deformuar antropologjikisht shqiptarёt, pёrfshi artistёt dhe operatorёt kulturor, tё cilёve nuk u bёn mё pёrshtypje hajdutёria e institucionalizuar mbi kokat e tyre, madje ndihen keq tё denoncojnё paaftёsinё e “shokёve/shoqeve” qё kanё zёnё/zaptuar njё post publik. Nuk u bёn mё pёrshtypje qё janё – ndoshta pa e ditur(!?) – pjesё e njё shoqёrie tё ngushtё brenda shoqёrisё sё gjerё shqiptare … dhe kjo, nё shtёpinё time, quhet ende Mafia. Unё e kam personalisht me kёtё sistem, dhe çdo ditё vendos tullёn time nё njё mur pёr tё bёrё ndarjen me tё. Dhe nuk kam ç’t’i bёj nёse nga ana tjetёr e tij ka mbetur njё farё Kumbaroje.

E ripёrsёris objektivi im, shpresoj edhe ai i bashkёvuajtёsve tё artit dhe kulturёs shqiptare, ёshtё krijimi i njё mase kritike tё vetndёrgjegjshme. Pёr mua njё Mirela Kumbaro vlen njё Abaz Hado, as mё pak e as mё shumё. Mё intereson identiteti dhe dinjiteti i rekuperueshёm i tё dёformuarve antropologjik nё tё cilёt jemi transformuar, nё rradhё tё parё si popull, dhe mё pas si artistё apo operatorё tё artit dhe kulturёs. Njё identitet dhe dinjitet pёr tё cilin kushdo duhet tё matet mirё pёrpara se ta katalogojё nё gallatё kafenerash dhe facebook-u. Dhe pёr kёtё duhet marrё njё pozicion dhe vёnё nga njё tullё. Anёn gjithsecili ta zgjedhё vetё. Fundja tё gjithё do tё vazhdojmё tё mbijetojmё, nga njёra apo tjetra anё.

P.S. Prej “skeptikёve” kishte edhe oponenca mbi disa karikatura qё u janё bёrё drejtuesve tanё tё dashur tё institucioneve artistiko-kulturore. Sipas tyre nuk janё tё hijshme, nё mos skandaloze. “Personalisht” mendoj se tё fillosh e tё shohёsh qimen pёrpara traut nuk ёshtё aspak pragmatike nё mbajtjen e fokusit tё fiksuar qё nё krye tё herёs pёr tё krijuar atё masё kritike tё cilёn duam tё gjithё. Madje kjo qasje mё duket krejt reaksionare, thuajse “kumbareske”. Ёshtё njёsoj si tё shohёsh kovat me mut qё po na lёshojnё nga lart dhe tё evidentosh faktin qё nuk duhet tё ankohemi sepse gjithsesi kishim dalё me kёmisha tё pahekurosura.